KOSGEB tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmayı planlayan genç çiftçilerin doğru yatırımlarına hibe desteği sağlamaktadır. Türkiye’nin tüm illerini kapsayan hibe desteği başvurularında herhangi bir il veya mera ayrımı yapılması söz konusu değildir. Destek almak için aşağıda yer alan adımları uygulayabilirsiniz.
60 bin TL’den başlayıp yapılacak girişimin büyüklüğüne göre 370 bin TL’ye varan hibe desteğini kadın-erkek ayrımı yapmadan sunan devlet, kendi ürettiği kendine yatan bir tarım ve hayvancılık ülkesi oluşturmayı planlamaktadır.
2020 yılında da destekleri artırarak vermeye devam eden KOSGEB hibe olarak verilen nakit desteğinin yanı sıra sektörel bazda sağladığı farklı yardımlarla bu alanlarda girişimcilik yapmak isteyenleri destekliyor. Tarım ve hayvancılık kredisini incelediğimiz bu yazımızda ayrıca KOSGEB tarafından canlı hayvan alımlarının desteklenip desteklenmeği konusunu da detaylı bir şekilde araştırdık.
KOSGEB Tarafından Tarım ve Hayvancılığa Sunulan Destekler
KOSGEB gerek tarım, gerekse hayvancılıkla iştigal eden kadın-erkek, yaşlı- genç tüm girişimcilere farklı destekler sunarak girişimlerin başarıya ulaşmasına katkı sağlamaktadır. KOSGEB, bu alanlarda faaliyet gösteren kişiler yaptığı desteği ancak ticari kazanç elde edilmek amacıyla yatırımların yapılması sonrasında sunmaktadır.
KOSGEB tarafından hazırlanan be tarım-hayvancılık alanında vereceği destekleri ‘’desteklenen sektörler’’ ve NACE kodları olarak adlandırmış olup, kodlanan bu alanlara dâhil olan kişilere’’ Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’’ dâhilinde bazı imkânlar sunmaktadır.
KOSGEB tarafından listelenen bu alanlardan her hangi birinde faaliyete başlamış olan kişiler, geri ödemesiz kredi olanaklarıyla desteklenmektedir. Peki, KOSGEB tarafından destekleme planına dâhil edilen işletmeler ve verilen destekler nelerdir?
1- Balıkçılık: KOSGEB tarafından sağlanan desteklerle faaliyette bulunan işletmenizde balık konservesi, fileto veya balık unu gibi ürünlerin satışa sunulmamasına yönelik çalışmalar yürütebilirsiniz.
2- Tavukçuluk: Tavuk ve yan ürünlerinin satış ve pazarlamasını yapmak üzere kurmuş olduğunuz işletmelerde KOSGEB desteğiyle yumurta, tavuk, tavuk döner veya tavuk köfte gibi ürünleri imal edebilir, toptan pazarlamasını yapabilirsiniz.
3- Hububat Üretimi: sahibi olduğunuz arazilerde buğday, arpa gibi hububatlar ekiyor veya bitkisel ürünlerin ekimini yapıyorsanız, KOSGEB tarafından sağlanan destekle ürettiğiniz hububat, sebze ve meyvelerin uzun süre saklanabilmesine yönelik alanlar, un değirmeni, meyve suyu imalathaneleri açarak faaliyetlerinizi daha geniş bir alana yayabilirsiniz.
4- Büyükbaş veya Küçükbaş Hayvan Üretimi: Hayvancılık alanında faaliyet gösteren girişimciler KOSGEB desteğine başvurdukları takdirde et ve et ürünlerinin pazarlanmasına yönelik faaliyetler, salam, sosis, sucuk üretim tesisleri kurarak işlerini büyütebilmektedir.
KOSGEB Geri Ödemesiz Hayvan Kredisi Nasıl Alınır?
KOSGEB tarafından büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların üretimini desteklemek amacıyla besi çiftliklerine %80’ e varan oranlarda hibe kredi desteği sağlanmaktadır. 2020 yılında seçilen birçok ilde IPARD-2 kapsamında verilmeye devam edilen krediler tamamen geri ödemesiz bir şekilde kullanıma sunulmaktadır. Bu güne dek 11 Bin projeye 3 Trilyon TL destek sağlayan devlet, besicilik veya süt üretim tesisi ayrımına gitmeden kredi vermeyi sürdürmektedir. Tarımsal faaliyetleri desteklemek amacıyla farklı kurumlardan farklı miktarlarda hibe ve kredi alınabilmesi mümkündür. Hayvancılık ve tarımsal faaliyet gösteren girişimcilere hibe ve kredi desteği sağlayan kurumlar ise,
- Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)
- Kalkınma Ajansları
- Tarım il ve İlçe Müdürlükleri
- KOSGEB
- Ziraat Bankası gibi devlet kuruluşlarıdır.
KOSGEB tarafından hayvancılık faaliyetlerinde bulunan girişimcilere %60’ı hibe olmak üzere farklı miktarlarda kredi akışı sağlanmaktadır. Canlı veya cansız hayvan üretimine kredi imkânı sağlamayan kurum yalnızca hayvancılık alanında ticari faaliyet sürdürecek olan girişimcileri desteklemektedir.
Ticari amaca yönelik olarak faaliyet gösteren ve kredi verilebilir şeklinde değerlendirilen hayvancılık işletmeleri, KOSGEB nezdinde NACE kodları adı altında belirlenmiştir. Bu kodlama listesinde yer alan girişimler faaliyet alanına uygun miktarlarda kredi imkânından yararlanabilmektedir.
Şayet yapmakta olduğunuz faaliyet KOSGEB tarafından belirlenen kodlar içerisinde yer alıyor ve siz de bu alanda ilk kez faaliyet gösteriyorsanız bu durumda ‘’ Yeni Girişimci Destek Programı’’ statüsünde değerlendirilerek buna uygun şekilde kredilendirilirsiniz.
Yapmış olduğunuz faaliyet listede yer alan kodlar arasında yer alıyorsa kredi çekebilmeniz için KOSGEB’in KOBİ tanımlaması içerisinde bulunuyor olmanız gerekir. Bunun yanı sıra KOSGEB geri ödemesiz hayvan kredisine başvuru öncesinde kendi meslek grubunuzun meslek odasına kayıt olmanız zorunlu kılınmıştır. Bu şartları sağlayan işletmeler KOBİ kaydı sonrasında sisteme girmek suretiyle internet üzerinden başvurularını yapabilmektedir.