İş Planı Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İş planı yeni kurulması düşünülen veya hâlihazırda faaliyet gösteren işletmelerin geliştirilebilmesi adına hazırlanan bir rapordur. İş planları hazırlanırken işletmenin faaliyet gösterdiği sektördeki ürün ve hizmetlerle finansal kaynaklar göz önüne alınır. İş planı konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, bu içeriğimiz tam da size göre.
Bir işletme hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin ilk adımı doğru bir iş planı hazırlamak olmalıdır. Öyle ki, işletmenin çok sağlam bir fikri, iyi bir ekibi ve operasyonel kabiliyeti olsa bile tüm bunlar bir iş planına sahip olunmaması halinde işletmeyi başarıya götüremez.
İş planı işletmelerin sürdürdükleri faaliyette başarılı olabilmeleri, başarıyı sürdürülebilir bir şekle dönüştürmeleri ve varlıklarını finansal açıdan koruyabilmeleri için oldukça önemlidir. İşletmelerin ticari beklentilerine göre düzenlemeleri gereken iş planları, yapılan işin başarılı bir şekilde sürdürülmesini sağlarken, olası zorluklarda neler yapılması gerektiğini konusunda da kılavuzluk etmelidir. Her olasılığın hesaplanmasıyla yapılacak olan iş planları aynı zamanda işletmenin yönetim planı niteliğindedir. İşletmeler iş planları sayesinde işletmelerinin amaçlarını, hedeflerini ve geleceklerini planlar.
İyi Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?
İyi bir iş planında, işletmenin faaliyet planları ve bu planları nasıl gerçekleştireceği ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almalıdır. Planlama işletmenin faaliyet göstereceği sektöre göre değişkenlik gösterebilir. Ancak bazı ana unsurlar tüm iş planlamalarında geçerlidir. İyi bir iş planının içerisinde aşağıdaki unsurların yer almasına özen gösterilmesi gerekir.
- Yönetici özeti
- İş özeti
- Ürün veya hizmet tanıtımı
- Pazarlama stratejisi
- Rakip Analizi
- Operasyon ve yönetim planları
- Tasarım ve geliştirme planları
- Finans tablosu
Yönetici Özeti: İş planlamasında yer alan tüm içerik ve tabloların üzerinde ilk olarak yönetici özeti yer almalıdır. Bu bölümde dikkat en üst düzeyde olacağı için işletmenin talebi açıkça belirtilmelidir. Yönetici özeti, muhatap olduğunuz kişi veya kuruma işiniz hakkında ön bilgileri verebileceğiniz bölümdür. Bu yüzden özenle hazırlanmalıdır.
İş Özeti: İşletmeler bu bölümde faaliyet gösterdikleri sektörle ilgili kısa bilgiler vermekte, mevcut durumu özetlerken, gelecekle ilgili öngörülerini de belirtmektedir. Sektör analizi ve farklı Pazar analizlerinin de yapılabileceği bu bölümde, pazarda ne tür ihtiyaçlara cevap vereceğinizi de net bir şekilde ifade etmelisiniz.
Ürün veya Hizmet Özeti: Bu bölüm işletmenizin iştigal ettiği ürün veya hizmeti anlatmanız gereken bölümdür. Ürün veya hizmetin tam olarak ne olduğu, pazardaki ürün ve hizmetlerden farkı, avantajlarının diğer ürünlere kıyasla neler olduğuyla ilgili net bilgiler vermelisiniz.
Pazarlama Stratejisi Özeti: strateji özeti bölümünde ürününüzü pazara nasıl hâkim kılacağınızı detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Plan özetinizde sektörün içinde bulunduğu duruma ve pazarın detaylarına hâkim olduğunuzu net bir biçimde anlatmalısınız.
Rakip Analizi: iş planının en önemli bölümlerinde biri, sektördeki diğer rakiplerle ilgili yapılan çalışmalar ve analiz raporlarıdır. Bu bölümde rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönleri yer almalı, rakiplerinizle yapacağınız rekabete dair analizler yer almalıdır.
Operasyon ve Yönetim Planı: planın bu bölümünde işinizde sürekliliği nasıl sağlayacağınız, ekibinizde yer alanların görev ve sorumlulukları, hangi ekipler hangi operasyonları yönetecek ve operasyonu ne kadarlık bütçeyle yürüteceğinize dair bilgilere yer vermelisiniz.
Tasarım ve Geliştirme Planı: yeni bir ürünle pazara açılacaksanız ürününüzün tasarımıyla ilgili bilgilerin yer alması gereken bu bölümde ayrıca, işletmenizin genişleme planları ve bununla ilgili öngörüleriniz de bulunmalıdır.
Finans Tablosu: iş planının en önemli detaylarından biri olan finans planlaması bölümünde işletme olarak yapmayı planladığınız yatırımlar, bu yatırımlar için kullanacağınız kaynaklar ve bu kaynakları nasıl temin edeceğinizle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer alması gerekir. Tüm bu unsurların eksiksiz olarak yer alacağı bir iş planı, işletmenizin daha düzenli ve istikrarlı bir şekilde yol almasına olanak sağlayacaktır.