KREDİLERPRATİK BİLGİLERYATIRIM

Hayvancılık Hibe Destekleri Nasıl Alınır?

Hayvancılığın geliştirilmesi ve ülkemizde bulunan yerli hayvan ırkının ıslahına yönelik olarak yapılan desteklemeler, 2020 yılında da sürdürülmektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra, arıcılık, kanatlı kümes hayvanları ve balıkçılık konusunda farklı oranlarda destek sağlayan devlet, gerekli koşulları sağlamış olan tüm üreticilere kapasiteleri oranında hibe desteği sağlamaktadır. Yazımızı inceleyerek hayvancılık destekleri, hibeler ve 5 yıl ödemesiz hayvancılık kredisi ile ilgili bilgi sahibi olabilir, ihtiyaçlarınız doğrultusunda destek talebinde bulunabilirsiniz.

Hayvancılık Hibeleri

Her yıl olduğu gibi 2020 yılında da verilmeye devam edecek olan hayvancılık hibelerinden yararlanmak isteyenler ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) içerisinde yer alıyor olmalıdır. Buna uygunluk gösteren kişilere %60 ila %100 oranlarda hibe desteği sağlanmaktadır. Desteği almaya hak kazanan girişimciler bu desteği dana, düve, keçi, koyun, kanatlı kümes hayvanı alımı için kullanabildiği gibi, hayvancılığa yönelik yatırımlarında da kullanabilmektedir.

Hibe destekleri Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ‘’hayvan hibesi’’ programı dâhilinde ve değişen oranlarda kullanıma sunulmaktadır. ÇKS sistemine kayıt yaptırmış olan kişiler bulundukları il veya ilçedeki Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapmak suretiyle hibe desteği talebinde bulunabilmektedir. Ancak, Sisteme kaydını yaptırmış olan ve hibe başvurusunda bulunacak olan çiftçi vatandaşlar, hayvancılık yatırımları veya hayvan alımları ile ilgili olarak hazırlamış bulundukları projelerle müracaat etmelidir. Başvuru sahipleri tarafından hazırlanan hibe başvuru projeleri,

  • Dana
  • Koyun
  • Düve
  • Keçi,
  • Piliç
  • Ördek
  • Kaz ve benzeri hayvanların alınması ve hayvancılık alanına yapılacak olan yatırımlarla ilgili olmalıdır.

Verilmesi uygun görülen hibeler 2020 yılında yeni düzenlenen oranlar çerçevesinde Tarım ve Orman bakanlığı tarafından Ziraat Bankası aracılığıyla hak sahiplerine verilmektedir.

Bu tür hibelerin yanı sıra hayvancılık destekleme planı çerçevesinde Ziraat, Halkbank, Denizbank ve Şekerbank gibi bankalara başvuru yaparak küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftlikleri ve tavuk çiftlikleri kurmak için oldukça uygun faiz ve vadelerle kredi kullanılabilmektedir.

Hibe Hayvan Alım Şartları

Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı yaptırmış olan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığının onayı ile hayvan alımında hibe uygulamaktadır. Buna göre, hibe başvurusu yapan kişinin damızlık koç ve teke için 500 kapasiteli bir işletmeye sahip olması veya işletmede bulunan hayvan sayısını 500’ün üzerine çıkarmaları şartına bağlı olarak destek vermektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan damızlık manda düve yetiştiricileri ise bu haktan ancak, hayvan sayısının en az 150 baş olması durumunda veya hayvan sayısını 150’nin üzerine çıkarmaları şartıyla hibe desteği verilmektedir. Kaz, ördek benzeri kanatlı hayvan yetiştirenler ise en az 500 adet kaz, hindi ve ördek yetiştirenlerin ise en az 1000 hayvana sahip olmalarını zorunlu kılmaktadır. Arı yetiştiren ve hibe desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler de en az 30 arılı kovana sahip olmaları halinde hibe desteği için başvuru yapabilmektedir.

Hayvan Hibe Desteği Oranları

Hayvancılığın tüm alanlarını destekleyerek ülkemizdeki yerli hayvan sayısını artırmak ve soylarını ıslah etmek amacıyla verilen hibeler,  ipek böceği yetiştiricilerini de kapsamı altına almaktadır. Besleme evi ve dut bahçesi şeklindeki yatırımlara 100 TL ödeyen devlet, bunun tamamını desteklemektedir. Kaz ve hindi yetiştiricilerinin ihtiyaç duydukları ekipmanlar için %75, arı yetiştiricilerine alet, ekipman ve kovan alımı için %60 oranında hibe desteği veren devlet, damızlık koç, teke ve manda düve yetiştiren vatandaşlara inşaat yapımı, kapasite artırımı, soy ıslahı, makina, ekipman ve teçhizat alımı amacıyla %50 oranında hibe vermektedir.

TKDK Tarafından Sağlanan Hayvan Hibeleri

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kapsamında kurulmuş olup, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiricilerinin ihtiyaç duyduğu alanların modernize edilmesi ve ihtiyaç duyduğu ekipmanlara sahip olmasını sağlamak adına hibe vermeye yetkili olan tek kurumdur. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dâhil olan çiftçilerin başvurularını değerlendiren TKDK, istenile şartlara haiz olan tüm başvuru sahiplerine %50 ila %70 oranları arasında devlet hibesi vermektedir.

TKDK Hangi İllere Hayvancılık Teşviki Veriyor?

Yaşamlarını kırsal alanlarda sürdürmek ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamak isteyen girişimciler TKDK tarafından hazırlanan IPARD projesi kapsamında teşvik başvurusu yapabilmektedir. Türkiye’nin 42 ilinde yürürlüğe konulan proje ile %70 oranında hayvan hibesi verilmektedir.

Ankara, Ağrı, Afyon, Amasya, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Giresun Hatay, Isparta Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Kars, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Samsun, Sivas, Şanlıurfa Tokat, Trabzon, Ordu, Uşak, Van, Yozgat hayvancılık teşviki verilen illerdir. Bu illerde yaşamak ve hayvancılık yapmak isteyen vatandaşlar, TKDK çağrı ilanlarını bulundukları illerin yerel basın kuruluşlarından, ulusal yayınlardan ve TKDK resmi web sitesi üzerinden takip ederek teşvik başvurusu yapabilmektedir.

Hayvancılık Hibesi Nasıl Alınıyor?

Hayvancılığın teşvik edilmesi amacıyla çiftçilerin kullanımına sunulan hibeden yararlanabilmek için Kırsal Kalkınma Destek programlarına başvuru yapılması gerekiyor. IPARD 1 ve IPARD2 kapsamında dağıtılan hibe duyuruları TKDK resmi web sitesinde yayınlanmaktadır. Sitede yayınlanan şartlara uygun olarak gerekli evrak ve projelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayanlar, bulundukları il veya ilçelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı müdürlüklerine başvuru yaparak hibe desteği talebinde bulunabilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 30 bin TL tutarındaki bir diğer hibe için başvuru yapmak isteyenler,

  • Türk vatandaşı ve okuryazar olmak
  • 18 yaşından küçük, 41 yaşından büyük olmamak
  • Herhangi bir esnaf-sanatkâr faaliyeti ile ilgili vergi kaydı bulunmamak
  • Kendisi ve eşinin sigortalı bir işte çalışıyor olmaması
  • Sahip olduğu küçükbaş hayvan sayısı 50’den az olmak
  • Sahip olduğu büyükbaş hayvan sayısı 8’den az olmak

Devlet tarafından sunulan hibe projelerinden herhangi birini tercih ederek başvuru tarihleri içerisinde taleplerini projeleri ile birlikte sunan çiftçiler hibe desteği projesinden yararlanabilmektedir.

Hibe şartlarını yerine getiren çiftçilere başlangıç olarak verilen 30 bin TL hibe işlerine başlangıç yapmalarına katkı sağladığı gibi ileriki dönemlerde Ziraat Bankasından talep edecekleri hayvan kredisi talepleri için de oldukça önemlidir. Bu tür kredi taleplerinde girişimcinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulunması ve Tarım Kredi Kooperatifine üyeliği de büyük öneme sahiptir.

Ziraat Bankası Hayvancılık Kredileri

Hayvancılık yaparak yaşamlarını idame ettirmek isteyen vatandaşlar büyükbaş, küçükbaş, koyun, keçi, dana, inek, manda, ördek, kaz veya arıcılık alanlarından herhangi biri adına kredi talebinde bulunabilmektedir. Ziraat Bankası tarafından hayvancılık kredisi talebinde bulunanlara yılda bir kez harman ödemeli seçeneğiyle kredi sunmaktadır. Bu tür krediyi alarak hayvancılık alanlarından herhangi birinde değerlendiren vatandaşlar %5 gibi oldukça düşük bir faiz oranıyla sahip oldukları krediyi Türkiye’nin herhangi bir ilinde yapacakları hayvancılık faaliyetleri için talep edebilmektedir.

Hayvancılık konusunda yatırım yapmak isteyen ancak yeterli sermaye birikimine sahip olmayan kişiler, bu tür faaliyetlerine devlet tarafından verilen çeşitli hibeler ve uygun faizli kredilerle başlayabilmektedir. Hibe destekleri ile ilgili bilgi almak için TKDK resmi web sitesindeki yayınları takip etmek ve başvuru süresi içerisinde istenilen evrak ve projelerle birlikte başvuru yapmak yeterli olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu