BSMV ve KKDF nedir?
Bankaların kredili ürünlerini kullanırken çoğu kez karşımıza BSMV ve KKDF çıkmaktadır. Her defasında bu ücretleri banka bizlerden tahsil etmektedir. Hatta banka ürünlerini tanıtırken ödenecek ücretlere açıklama olarak BSMV ve KKDF hariçtir gibi ibareler kullanmaktadır. Peki, BSMV ve KKDF nedir?
BSMV nedir?
BSMV açılımı Banka Sigorta Muameleleri Vergisidir. Bu vergi %5 üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplanan BSMV oranı ise her zaman müşterilerden tahsil edilmektedir. Bu vergi müşteriler tarafından devlete ödenmektedir. BSMV banka ve sigorta işlemlerinden ortaya çıkmaktadır. Bu işlemlerden ortaya çıkan kar üzerinden hesaplanır. Ayrıca yapılan işlemler üzerinden de hesaplanabilmektedir.
Banka kredilerinde BSMV oranı % kaç olmaktadır
Bireysel araç kredisi: %5
Ticari araç kredisi: %5
Bireysel konut kredisi: %0
Bireysel iş yeri kredisi: %5
Diğer bireysel krediler: %5
KKDF nedir?
KKDF faiz ve ana para üzerinden banka tarafından müşterilerden tahsil edilmektedir. Açılımı Kaynak Kullanımı Destekleme Fonudur. Kredilerin ana para ve faiz kur farkı üzerinden hesaplanmaktadır. 2009 yılında KKDF oranı %10 olarak belirlenmiştir. Ancak 2010 yılında bu oran tekrardan %15′e çıkarılmıştır.
BSMV ve KKDF oranları ile örnek kredi hesaplama
Müşterilerden tahsil edilen bu ücretler aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.
Örnek kredimizin faiz oranı %1.20 olsun.
KKDF hesaplamasında %1.20 olan faiz oranının %15′ini hesaplamamız gerek. %1.20 nin %15′i (KKDF oranı) 0,18 olmaktadır.
BSMV hesaplamasında ise yine %1.20 olan faiz oranının %5′ini hesaplamamız gerekmektedir. %1.20′nin %5′i (BSMV oranı) 0,06 olmaktadır.
KKDF + BSMV = 0,18+0,06= 0,24
Tahsil edilen bu iki oranın toplamı 0,24 kredinin aylık faiz oranına eklenmektedir. Kredimizin faiz oranı 1,20 + ,24 = 1,44.
Aslında kullandığınız kredinin faiz oranı %1,44 olmaktadır. Kredi aylık ödeme taksit tutarı bu oran üzerinden hesaplanmaktadır.
Bankaların kredi ürünlerinde gördüğünüz faiz oranları KKDF ve BSMV oranları eklenerek sizlere sunulmaktadır. Bu yüzden kredi kullanmadan önce bu oranları dikkate alarak kredinizin aylık ödeme tutarını hesaplamalısınız. Ayrıca bankaların kredi hesaplama araçların da bu oranlar otomatik olarak hesaplanmaktadır.