BANKA HİZMETLERİ

Bankacı Sendika Üyeliği    

 

Sendikacılık  ülkemiz dışında bundan yaklaşık 150 sene önce İngiltere’de başlatılmış sivil toplum örgütlenmesi olup işçilerin iş verenler karşısında haklarını savunan yasal bir mekanizmadır. İşçiler bu oluşuma girip, birlikten kuvvet doğar misali büyük patronlara karşı ortak savunma çizgisinde buluşmaktadırlar. Biz de hem sendikacılığa hem de ülkemizdeki bankacıların  en büyük sorunu olan aşırı iş yoğunluğu ile ilgili bazı konulara değinmek istedik. Öncelikle bankaların tamamı özelleştiği için bankacıların sendikacılığı oldukça cılız kalmaktadır diyebiliriz. Toplumda hiç sendikacı bankacı gördünüz mü ya da sendikadan dolaya eylem yapan bir bankacı… bu mümkün değildir. Çünkü sendikasının çağrısı üzerine iş bırakan bankacı ertesi gün işten atılır. Bu nedenle bankacı sendika üyeliği oldukça sorunlu bir durumdur.

Hem bankacılığa yeni başlamış hem de bankacı olmak isteyenler  ya da uzun yılladır bankacı olarak çalışıp da artık hakkımı istiyorum diyen emektar bankacı  için kaleme aldığım bu yazıda, bir bankacı sendikalı olabilir mi, bankacıların sendikası var mı, bankacı sendikaya katılması suç mudur gibi soruların cevaplarını bulacağız.

Ülkemizde bankacılık sistemi neredeyse tamamen yabancıların eline geçmiş bulunmaktadır. Sadece üç tane kamu bankasının yabancılar ile ortaklığı bulunmamaktadır. Diğer tüm bankalar ya tamamen yabancılara satılmış ya da bir kısmı yabancı ortaklı bankalardır. Son yıllarda zaten özellikle Arap sermayesinin bankalarımıza çok ilgi gösterdiğini hatta bu nedenle birçok bankanın Arapların kontrolünde olduğunu söyleyebiliriz.

Bunu neden anlatıyoruz? Çünkü bankalarımızı satın alan yabancı şirketler kendi ülkelerindeki çalışanlarına vermiş olduğu hakların aynısını ülkemizdeki banka çalışanlarına vermemektedir.

Örneğin Avrupa menşeli banka patronları kendi ülkelerindeki çalışanlarının sendikaya üye olmalarını isterken bizim ülkemizde çalışan bankacıların ise sendikaya üye olmalarına izin vermemektedir. Yani işin özeti bankacılıkta çifte standart uygulanmaktadır. Bu da banka çalışanlarımızın angarya iş yapmasına neden olurken, yetkililerin de bu durumu izlemesi ayrı bir sorun oluşturmaktadır.

Ülkemizde yaklaşık 200 bin banka personeli olduğu tahmin edilmektedir. Bunun yanında 40’tan fazla banka markası ülkemizde faaliyet sürdürmektedir.

Peki kaç tane bankacı sendikalı? Bunun cevabı oldukça düşük bir rakam olacaktır. Tahmini sendikalı bankacı sayısı 30 bindir.

Bu rakam bir iş yerinde çalışan kişi sayısı ile sendikalı kişi sayısı oranı bakımından en düşük oran olarak bilinmektedir. fabrika işçileri bile çok daha kolay şartlarda sendika üyesi olabiliyorken, bankacıların sendika üyesi olmamaları için onların tehdit edilmeleri iş kanunu çerçevesinde kabule edilemez bir durumdur.

 

Banka Sendikaları

Ülkemizde bulunan 40’tan fazla bankanın sadece yedi tanesinde sendika bulunmaktadır. Bu 7 banka dışında diğer bankaların çalışanları herhangi bir sendikaya üye olamamaktadır. İşte sendikası bulunan 7 banka;

Türkiye İş Bankası, Arap-Türk Bankası , Bank Mellat, Şeker Bank, VakıfBank, Akbank, Yapı Kredi…

Bu bankalardan, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi ve Arap Türk Bankası çalışanlarının bir kısmı BASİSEN  Sendikasına üye iken, VakıfBank personelinin bir kısmı da BASS sendikasına üyedir. Yine Akbank banka çalışanları da BANKSİS sendikası bünyesinde faaliyet sürdürmektedir. Tabi bu sendikaların çoğu ismi var cismi yok misali sadece kurulmuş sendikalar olup, herhangi bir iş bırakma gibi bir faaliyet yaptırımına sahip değillerdir.

Bu nedenle ülkemizde faaliyet gösteren sendikaların gerçek sendikacılığa başlayıp diğer sendikaya üye olamayan kişileri de bünyelerine alıp güçlü bir şekilde haklarını savunmaları gerekmektedir. Bankacıların birçoğu 12 saatlik bir mesai çalışmalarına rağmen çok düşük maaş almaktadırlar. Üstüne bir de herhangi bir iş güvenceleri de yoktur. Bu sorunun en etkili yolu da sendikacılıktan geçmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu