HABERLERKARİYERYATIRIM

KOSGEB Çiftçi Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB, Türkiye’nin tüm bölge ve illerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili faaliyet göstermek isteyen vatandaşlara hibe desteği sağlıyor. Kurum tarafından sağlanan destek sayesinde bu alanlarda girişimde bulunmak isteyenler makine, araç ve ekipmanlarını temin ederek kurdukları işletmeleri modernize edebiliyor. Siz de bu girişimciler arasındaysanız, aşağıdaki destek şartları sayesinde kredi alabilirsiniz.

Ülke genelinde çiftçilere özel olarak verilen hibe krediler 50 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. İşletme kurarak büyük ölçekte faaliyet göstermek isteyen kadın-erkek tüm girişimciler ise, il ve mera farkı gözetilmeksizin 100 bin ile 500 bin TL arasında değişen miktarlarda destek alabiliyor.

Hem üretim hem de yatırım planlaması amacıyla ödenen krediler hem tarım hem de hayvancılık için ayrı artı veriliyor. Bu tür hibe kredilerden yararlanmak isteyen girişimcilerde aranan şartların bulunması halinde kısa süre içerisinde destek kredisi girişimciye ödenebiliyor. Peki, çiftçi desteği almak için gereken şartlar nedir? Tüm detaylar yazımızın devamında yer alıyor.

KOSGEB Tarım Kredisi Çekme Şartları Nelerdir?

KOSGEB, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet göstermeyi düşünen girişimcileri ‘’uygulamalı girişimcilik’’ adı verilen bir eğitime tabi tutuyor. Hibe krediden yararlanmak isteyenler bu eğitimlere katılarak sertifika sahibi olduklarında ilk şart yerine getirilmiş oluyor. İkinci aşamada ise girişimcilerin yapacakları işlerle ilgili ayrıntılı bir iş planı hazırlayarak KOSGEB’e sunmaları gerekiyor

Ancak, hazırlanacak iş planlarının KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında bulunan faaliyetlerden herhangi biriyle ilgili olması gerekiyor. İş planlamasının yapılmasını müteakip girişimci dosyasını KOSGEB şubesine teslim ederek hibe kredisi desteğinden yararlanabiliyor. Hazırlanan iş planlamaları toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte ve iyi bir şekilde hazırlanmışsa 70 bin TL faizsiz kredi imkânlarından yararlanmak da mümkün olabiliyor.

KOSGEB Hayvancılık Kredisi Çekme Şartları Nelerdir?

KOSGEB hayvancılık yapmak amacıyla faaliyet gösteren tüm girişimcilere hibe destek kredisi vererek üretim çalışmalarına destek sağlamaktadır. Hayvancılık alanında faaliyet gösteren girişimcilerin bu destekten yararlanabilmesi için ‘’Çiftçi Kayıt Sistemi’’ adı verilen uygulamaya kayıt yaptırması gerekir. Aksi takdirde sağlanan destekten yararlanılabilmesi mümkün değildir.

Kayıt işlemini tamamlayan girişimciler, ikinci basamakta bulundukları il veya bölgenin Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı müdürlüklerine hazırladıkları projeyi sunmaları gereklidir. Böylece küçükbaş veya büyükbaş hayvancılıkla ilgili olarak hazırlanan her türlü proje kapsamında hibe kredi desteği alabilmek mümkün hale gelmektedir.

KOSGEB, Hangi Hayvancılık Faaliyetlerine Destek Veriyor?

Hayvancılıkla ilgili olan birçok faaliyet alanı mevcuttur ve KOSGEB bu alanların çok büyük bir bölümünde hibe desteği sunmaktadır. Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren çiftçi vatandaşlar geri ödemesiz hibe desteğinin yanı sıra, devlet bankaları olan Ziraat, Halk ve Şekerbank üzerinden uygun şartlarda kredi desteği de alarak çalışmalarını daha geniş kapsamda sürdürebilmektedir.

KOSGEB Hayvancılık Hibe Destekleri

1- Küçükbaş veya Büyükbaş Ahır Projeleri

2- Süt Soğutma Tank ve Ekipmanları

3- Sağım ve sürü Yönetim Sistemleri

4- Kültür Balıkçılığına Yönelik Yatırımlar

5- Hayvan Travayı, Fırça, Tartı, Havalandırma Fanları, Hayvan Yatağı

6- Yem ezme ve Kırma Makinaları

7- Yem depoları

8- Buzağı kulübe ve Yemlikleri, Yem Kilit Setleri

9- Süt ve Süt Ürünlerinin İşleneceği Tesisler

10- Et ve Et Ürünlerinin İşleneceği Tesisler

11- Tavuk Yetiştiriciliğine Yönelik Sabit Yatırımlar

Ülkemizde Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve üretimin artırılması amacıyla oldukça geniş bir alanda hibe desteği sağlayan KOSGEB, buzağı, koyun ve keçi desteği de sağlayarak girişimcinin faaliyetlerini daha geniş bir alana taşımasına katkı sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, ipek böceği desteği, süt primi, arıcılık ve aşı konusunda sağladığı katkılarla hayvancılık alanındaki kalkınmaya öncülük etmektedir. Tarım ve hayvancılığı meslek edinmiş olanlar da dahil olmak üzere bu tür işlerle iştigal etmeyi planlayan genç çiftçiler de KOSGEB desteğinden yararlanarak faaliyetlerini daha geniş imkanlarla sürdürebilmektedir.

KOSGEB Genç Çiftçi Desteği

Genç girişimci statüsünde bulunup bilgi ve becerisini tarım ve hayvancılık alanında değerlendirmek isteyenler de ‘’Genç Çiftçi’’ desteklerinden yararlanmak suretiyle girişimlerini daha ileri noktalara taşıyabilmektedir. KOSGEB 2020 genç çiftçi desteklerinden yararlanabilmek için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir.

  • T.C vatandaşı ve okur yazar olmak
  • 18 yaşından büyük olup, 41 yaşından küçük olmak
  • Başvuru öncesi esnaf ve sanatkârlık faaliyetlerinde bulunuyor olmak
  • Vergi mükellefi olmak
  • Herhangi bir işte ücretli çalışıyor olmamak ve sosyal güvenceye sahip olmamak
  • Başvuru öncesi Genç Çiftçi projesi kapsamında verilen desteklerden yararlanmamış olmak
  • Tarım ve hayvancılık konusunda Bakanlık tarafından verilen başka bir yardım veya hibeden yararlanmamış olmak
  • Arıcılık konusunda destek alacak kişilerin 50’den fazla kovana sahip olması
  • Büyükbaş veya küçükbaş destekleri için başvuru sahibinin 15 den fazla büyükbaş, 50 den fazla küçükbaş hayvana sahip bulunması gerekmektedir.

Genç Çiftçi desteklerinden yararlanmak isteyenler iki aşamalı bir süreci tamamladıklarında destek almaya hak kazanmaktadır. İlk aşamada ön başvurunun tamamlanması sonrasında ise esas başvuruyu yaparak kredi desteğine dâhil olabilmektedir. İl ve İlçe Tarım müdürlükleri vasıtasıyla yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonrasında genç çiftçi statüsünde değerlendirilen tüm girişimcilere 30 bin TL hibe kredi desteği sağlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu