Kredi Kartı Borcu Ödenmezse İcralık Olur Muyum?
Kredi kartı borcu nedeni ile her geçen gün bankaların takibine takılan yüzlerce kişi bulunmaktadır. Bankalar borçlarını tahsil edebilmek için kredi kartı borcu olan kişilere yazılı ve sözlü uyarı yapmakta ve borçlar ödenmemesi durumunda bu sefer banka avukatı aracılığı ile ya da başka hukuk büroları vasıtası ile kişi icralık olabilmektedir. Ama her borcu olan hemen icralık olacak diye bir kaide yoktur. Borcu olup, bu borcu ödeyeceğine dair taahhütte bulunan kişiler ileride tekrar söz verdiği taahhütü yerine getirmezse bu sefer icra başlatılabilir.
Kredi Kartı Borcu Ödenmemesi Sonrası Çıkacak Durumlar
Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde karşılaşılabilecek durumlar neler olabilir. Kredi kartı artık çoğu kimsenin rahatlıkla kullanabildiği borç para sistemidir. Kredi kartı sahibi olabilmek zor bir iş değildir. Şayet maaş düzenliyse ödemelerde herhangi bir problem yoksa var olan kredi limiti banka tarafından müşterin izni ile arttırma yoluna da gidilebilir. Hatta sadece maaşlı bir birey için değil ayrıca öğrenciler için de sağlanan ve verilen kredi kartları vardır.
Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir Mi?
Kredi kartı kullanmak çoğu zaman rahatlık verebilir ancak unutulmamalıdır ki her karttan çekilen miktar borç mahiyetindedir. Zamanında ödenmemesi biriken borçlar elbette güzel sonuçları beraberinde getirmeyecektir. Çünkü bankalar kredi kartını verirlerken teminat alarak bu işlemi yaparlar. Geri dönüşü olmayan borçlar için böyle riske atmazlar kendilerini. Kart borcu ödenmezse ve imza atılırsa eve de iş yerine kesin olarak icra gelir. Ama yapılandırma sözü verilmediyse o zaman kişilere icra gelmez.
Kredi Kartı Borcundan Dolayı Neler İcralık Olur
Kredi kartı borcu ciddi sıkıntıları beraberinde getirir. Kredi kartı ile yapılan harcamalar ve işlemler gerçekleştikten sonra şayet ödeme yapılmamış ise borç başlamış olur. Ancak borç takip işlemi hemen devreye girmez. Belirli bir zamanı vardır. Konuyu daha net bir şekilde açalım. Normal zamanda kart ile harcama yapılıp ardından borç rahatlıkla ödenen zamanlar olmuştur. Ancak ortaya çıkan bazı aksilikler yüzünden borçlar ödenemez duruma gelebilir.
Bu durumda borçların ödenmediği anlaşıldığında banka iki veya üç ay bir süreç tanır. Bu arada telefon ile de uyarılarda bulunulur. Şayet ödeme halen olmamışsa banka işlem için avukata yönlendirir. Avukat kart sahibini arar ve durum hakkında bilgi alır. Ödemenin ne zaman olacağını bildirir.
Halen kart borcu ödenemezse artık işlem icra yolunu gösterir. İcra başladığında öncelikle hesapta para varsa veya maaş alınıyorsa bunların bir kısmına el koyulur.
Borçtan Dolayı Ev ve Arabaya Haciz
Ödenmeyen kart borcundan dolayı eskiden eve haciz gelir ve tüm para değeri olan mülk alınırdı. Kanunların değişmesiyle artık eve haciz geldiğinde örneğin iki dolap iki makina varsa bunlardan biri alınır. Tek ise hiçbiri alınmaz. Çünkü temel ihtiyaç listesinde olduğu için.
Anlaşılacağı üzere yeni yasalar ile eve arabaya haczin gelmesi bir şey ifade etmiyor. Ancak ev araba ipotekli ise işte o zaman banka derhal el koyma yetkisine sahip olur. Maaşın da bir kısmı borç bitene kadar kesilir.
Bu işin dezavantajı zamanında yapılmayan ödeme sonrasında misliyle ödenmek zorunda kalınacağı unutulmamalıdır. Faiz silinmeyeceği gibi katlanarak daha büyük bir yük olacağı açıkça görülür. Ancak ödeme gecikse dahi sonrasında yani icraya bulaşmadan olan borcu ödenmeye başlansa elbette hem ödenen miktar hem de faiz durumu çok daha farklı olacaktır.
Onun için eğer kredi kartı alınacaksa ödemeler iyi hesaplanıp ona göre harcamaların yapılması gerekir. Çünkü fark edilmeyen küçük borçlar sonrasında altından kalkılamaz durumlara sebebiyet verebilir.