Banka Memurlarına Zorunlu Doğu Görevi Var Mı?
Göreve yeni başlayan birçok kişinin aklına gelen sorular zorunlu hizmet nedir? Kimlere zorunlu hizmet görevi vardır? Zorunlu hizmet kaç yıl süreyle yapılır? gibi sorulardır. Tabi konumuz banka memurları olduğu için de bankada çalışan kamu ve özel sektör memurları için zorunlu doğu görevi sorusu akla gelmektedir.
Zorunlu Hizmet Nedir?
Zorunlu Hizmet; ilk atamada birinci bölgeye tayin edilmiş olan memurun staj süresi bittikten sonra ya da eski ifadesiyle “asaleti tasdik olduktan sonra” yapmaları gereken mecburi göreve zorunlu hizmet denilmektedir. Doğu görevi ya da şark görevi gibi isimlerle de bilinmektedir. Zorunlu hizmet sadece doğu illerinde yapılan bir görev değildir. Türkiye’nin her yerinde zorunlu hizmet kapsamına giren yerler vardır. Batı illerinde de zorunlu hizmet kapsamına giren yerlerde görev yapılırsa bu kişiyi zorunlu hizmet yükümlülüğünden kurtarır.
Bankacılık Mesleğinin Kendi İçinde Zorlukları Vardır
Bankacılık Mesleği diğer birçok meslek gibi zorlukları olan bir meslektir. Yeni mezun olan gençler tarafından cazip meslekler arasındadır. Mesai saatlerinin belli olması, hafta sonu ve resmi bayramlarda tatil olması bu mesleği cazip hale getirmiştir.Ancak halkla sürekli iç içe olması, mesai saati boyunca elinden çok miktarda para geçmesi yönüyle çalışanlarda bir stres oluşturmaktadır.
Kimlere Zorunlu Doğu Görevi Vardır?
Bir dönem kamuda çalışan bütün memurlara doğu görevinin zorunlu olması gündeme gelmişti. Ancak daha sonraları yapılması planlanan bu uygulama rafa kalkmıştır. Şu an sadece asker, polis, öğretmen ve sağlık çalışanları (doktor, hemşire, ebe) zorunlu doğu görevi yapmaktadır .Zorunlu doğu görevinin kaç yıl olduğu meslek gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Bunlar dışındaki meslek grupları için doğu görevi henüz zorunlu hale gelmemiştir.
Bankacılara Doğu Görevi Var mı?
Kamu Bankalarında çalışan banka görevlileri için doğu görevi söz konusu değildir.. Yani Ziraat, Vakıfbank, Halkbank gibi bankalarda çalışan banka görevlileri zorunlu hizmet yükümlüsü diyemeyiz. Ama bu memurlar bankaların çıkaracağı özel yönetmelikler ile doğuya ya da kırsal yerlerdeki banka şubelerine gönderilebilir.
Diğer özel bankalarda ise zaten doğu görevi diye bir durum yoktur. Banka üst yönetimi ihtiyaç duyması halinde istediği kişiyi istediği yere gönderebilir. Bu durum özel sektör bankalarında olduğu gibi diğer kurumsal özel firmaların hepsinde vardır.