Bankacıların Şikayetleri
Bankacıların birçoğu yapmış oldukları işleri çok severler. İster bankacı olsun ister diğer kurumlarda çalışan kişiler olsun işlerini severek de yapıyor olsalar yine de iş yoğunluğu ve iş stresi olarak aşırıya kaçan durumlardan hoşnut olmazlar. Bankacılar bu durumda gerçekten büyük problemler yaşamaktadırlar.
Kişiler işlerini severek de yapsalar bazı durumlarda gece saat 10’lara kadar çalışmak durumunda kaldıklarında bunu sorgulamaya başlarlar. Bankacıların şikayetleri de tam da bu noktada artmaktadır. Bankacılıkta en önemli iki şikayet konusundan biri de çok uzun süren iş saatleridir.
Bankacıların Mesai Sorunu
Bu makalemizde, ülkemizde yaşadıkları iş stresi ve iş yoğunluğu sürekli olarak göz adı eden bankacılardan söz etmek istiyorum. Bankacının sabahın köründe henüz müşteriler bankaya gelmeden 45 dakika önce bankada hazır olduğunu pek kimse bilmez. Bunun yerine müşteri bankacıyı devlet memuru olarak görmekten de geri durmaz. Ama durum böyle değildir. Bankacı erkenden gelir ve eksiksiz olarak saat 09.00’da müşteriye hizmet vermeye hazır hale gelmek için hazırlıklar yapar.
Diğer yandan saat 5’te her ne kadar banka kapansa da, banka içinde aslında dağ kadar iş yoğunluğu beklenmektedir. Hoş, iş yoğunluğu olmasa bile banka şube müdürünün keyfi tutumu nedeni ile bankacının boş boş akşam 8’lere kadar da banka şubesinde oturduğunu biliyoruz. Tabi bu genel bir ifade olmayıp genelde yaşanan durumların özetidir.
Hele ay sonu geldi mi bankacının bir gezen sinir ve stres küpü olduğunu unutmayın. Denk gelmeyen hesaplar, hedefe ulaşmayan bilançolar, istenilenden az kar oranı, tutturulamayan hedef kredi ve kredi kartı sayısı vb vb… uzayıp gider. Ay sonunda her bankacının üstünde adeta elinde bir sopa ile bekleyen bir müdür, “neden az, neden olmadı, bu işi neden böyle yaptın” diye azarlayıp durur. Bir bankacı olarak içiniz rahat olabilir. Çünkü, sizi paralayan bir banka şube müdürünü de paralayacak olan bir bölge müdürü ya da genel müdür olacaktır.
Bankacılık Stresli İş
Geçen gün bir forum sitesinde bir bankacının,bankadan istifa ettim kurtuldum söz dikkatimi çekti. Hakikaten bir kişi uzun yıllarını vermiş olduğu bir işten istifa ederken bu kadar mutlu olabilir mi? Dahası Türkiye gibi bir yerde banka memurluğundan istifa etmek yürek ister diye tahmin ediyorum. Çünkü, her sene bankacılık pozisyonuna alınacak birkaç bin kişilik kadrolara on binlerce kişinin büyük umutlar ile başvur yaptığını biliyorum. Durum böyle iken istifa etmek için gerçekten geçerli sebeplerin mevcut olması gerekiyor.
Banka memuru çok büyük paralar ile iş yapar. Vezneden görev yapan biri günlük milyonlarca TL parayı evirir çevirir. Yapacağı en ufak bir yanlışlık sebebi ile bankayı yüzbinlerce TL zarara uğratabilir. Bu da banka şubesinin zarar defterine kaydedileceği için banka çalışanının kesinlikle çok dikkatli olması gerekmektedir. Bu da kişilerde çok büyük streslere neden olmaktadır.
Banka Müşterilerinin Sorunları
Bankaya gelen müşterilerin büyük bir kısmı internet bankacılığı ya da telefon bankacılığı kullanmayan kişilerdir. Bu kişiler de bankacı memurun iş yoğunluğunu ve iş stresini düşünmeden çoğu kez kırıcı konuşabilmektedir. Bir banka memuru günde belki de 100 kişinin işlemini vakit kaybetmeden yapmaya çalışmaktadır. Banka müşterilerinin %10’u bile sorun çıkarsa bu rakam 10 kişiye denk gelir. Yani bir banka memuru her gün onlarca kişiye sürekli bir şeyler anlatmaya, öğretmeye çalışır. Bu da bankacıyı hem yorar hem de iş yükünü arttırır.
Bankacıların sorunlarına daha sonraki yazılarımızda da değineceğiz. Yazının bitmesi banka çalışanlarının şikayetlerinin bu kadarlık olduğu anlamına gelmemektedir. Şimdilik bu kadar…